Uitstel van betaling voor SHW Werkzeugmaschinen

Uitstel van betaling voor SHW Werkzeugmaschinen 31-05-2018

Uitstel van betaling voor SHW Werkzeugmaschinen

Ondanks de volle orderportefeuille heeft SHW Werkzeugmaschinen toch uitstel van betaling aangevraagd. Een Chinese klant die een mega-order uiteindelijk niet afnam, bracht de bekende machinebouwer in liquiditeitsproblemen.

Eerder kondigde Limas de vertegenwoordiging van SHW Werkzeugmaschinen aan.
Hans Blomen: “We beleven echter nog niet veel plezier aan de uitbreiding van onze portefeuille. Jammer, maar SHW kan hier sterker uitkomen.”

Liquiditeitsproblemen
Op dit moment heeft SHW Werkzeugmaschinen, ondanks de 20% groei aan orders, te maken met liquiditeitsproblemen. Oplopende verliezen en krapper wordende liquiditeit hebben in het najaar van 2017 tot een financiële crisis bij de machinebouwer geleid. De aantrekkende orderportefeuille in de tweede helft van 2017 heeft dat helaas niet goed kunnen maken. De voor 2018 beoogde omzet was begin dit jaar al volledig geboekt; dubbele groeicijfers, in vergelijking met 2017. Deze positieve ontwikkeling kon de verliezen echter niet goed maken. Nieuwe orders leggen in de kapitaalintensieve machinebouw immers beslag op liquiditeiten, die bij SHW ontbreken.

Onlangs zag de directie geen andere uitweg dan uitstel van betaling aan te vragen. Dit kwam voor Limas als een verrassing. “We wisten dat er moeilijkheden waren, maar dit hadden we niet verwacht. Het heeft mede te maken met de Duitse wetgeving die verplicht uitstel van betaling aan te vragen als verliezen in één jaar niet direct gedekt kunnen worden”, aldus Hans Blomen (Limas).

Doorstart voor SHW Werkzeugmaschinen
Zowel de curator als de directeur van SHW zijn positief over een doorstart van het bedrijf en willen dit laten onderzoeken. SHW is in de markt voor werktuigmachines goed ingevoerd en is een belangrijke partner voor bekende namen in sectoren zoals de automobielindustrie, bouw- en landbouwmachines, transport en ook motoren. Ook Hans Blomen van Limas is optimistisch: “eerste prioriteit in deze situatie is om de service aan bestaande klanten veilig te stellen. Verder ga ik ervan uit dat er een doorstart komt. Het bedrijf kan hierdoor uiteindelijk sterker uit de crisis komen. Dat zag je bij Matec enkele jaren geleden ook. Matec heeft een financieel sterke partner gevonden en draait nu volop en is hierdoor sterker uit de problemen gekomen”.

Lees ook het artikel: ‘SHW Werkzeugmaschinen: uitstel van betaling ondanks volle orderportefeuille’, gepubliceerd door Made in Europe.