Limas start met Benelux dealerschap Alzmetall

Limas start met Benelux dealerschap Alzmetall 17-09-2021

Limas start met Benelux dealerschap Alzmetall

Limas gaat de Duitse machinebouwer Alzmetall vertegenwoordigen in de Benelux. Hans Blomen, directeur-eigenaar van Limas, heeft dat bevestigd tijdens De Nederlandse Metaaldagen. Hij ziet met name kansen voor de Duitse precisie machines bij toeleveranciers voor de halfgeleiderindustrie.

“Alzmetall heeft de bewerkingscentra geleverd waarop Zeiss onder andere de spiegels voor de ASML-machines bewerkt”, zegt Hans Blomen. Dat is voor hem een van de redenen geweest om met de Duitse machinebouwer het gesprek over een dealerschap aan te gaan. “De halfgeleider toeleveringsindustrie is een van de markten waarin Alzmetall in Duitsland sterk op komt, net als de high tech matrijzenmarkt.”


Deze video toont de mogelijkheden van een Alzmetall 5-assig bewerkingscentrum. Met Open Mind CAM-programma hyperMill en Ceratizit gereedschappen is een aluminium viool gefreesd.

Box-in-box principe

Alzmetall bouwt een complete lijn 3- en 5-assige bewerkingscentra van de GS600 tot en met de GS1400, zowel leverbaar als 3-asser, 5-asser alsook met draaifrees mogelijkheden. Die laatste optie maakt dankbaar gebruik van de stabiele opbouw van de machine en met name de stabiliteit van Z-as met daarop de spindel. “Alzmetall bouwt de ram volgens het box-in-box principe. Op de Z-as zitten vier geleidingen, waardoor deze extra stabiel is. Bij het draaien zorgt dit box-in-box principe ervoor dat je zware draaibewerkingen kunt doen.” Deze constructie met de dubbele aandrijving is weliswaar een duurdere manier van bouwen, maar draagt wel bij aan een hogere nauwkeurigheid.

Tweezijdig aangedreven draaizwenktafel

Daarnaast kiest Alzmetall ervoor om de draaizwenktafel in de 5-assige uitvoeringen standaard van twee zijden aan de drijven. Ook dit draagt bij aan de hogere stijfheid van de machine, die gecombineerd wordt met een hoge dynamiek. Daarnaast kan de machine hierdoor zwaarder beladen worden. In de grootste uitvoering met werkstukken (en opspanning) tot maximaal 3 ton. De Z-as heeft in de grootste machine, de GS1400, een bereik van 800 mm. Kenmerkend voor alle uitvoeringen is daarnaast de schuine afronding aan de voorkant. Hierdoor staat de operator als het ware deels in de machine bij het opspannen van de werkstukken. Afgelopen voorjaar heeft Alzmetall de eerste machines geleverd met de nieuwste Sinumerik One besturing. Daarnaast levert men de machines met Heindenhain besturing.


Bron: https://www.made-in-europe.nu/2021/09/limas-start-met-benelux-dealerschap-alzmetall/